Ce este Dieta Dukan?

0
222

Dieta Dukan este un stil de dietă care are parte de multă atenție și popularitate în ultimul timp. Dezvoltată de Pierre Dukan, un dietecian și nutriționist francez, este o dietă bogată în proteine. Prima oară dezvoltată în 1975, în ultimul timp a devenit popular, vânzând milioane de copii și fiind tradus într-o varietate de limbi. Deci ce face Dieta Dukan interesantă? Încercăm să aflăm cu acest articol.

 Cum a început?

pierre_dukan

Povestea Dietei Dukan își are rădăcinile în anul 1975, când un general practiționar numit Pierre Dukan făcea o cercetare despre obezitate. Această curiozitate a apărut datorită faptului că el dorea să găsească o soluție pentru obezitate după ce a întâlnit pentru prima oară un pacient cu un caz de obezitate. Pe atunci, principalul tratament pentru obezitate consta, în general, în a primi mai puțină mâncare și, în particular, în a scădea numărul de calorii. Totuși, Dukan și-a început cercetarea pentru a încerca să găsească o posibilă alternativă la această metodă. În acel interval de timp, el a compilat toate rezultatele cercetării sale și le-a publicat în 2000. În cartea sa “Je ne sais pas maigrir”, o frază în franceză care se traduce “Nu știu cum să slăbesc “, unde a publicat toate descoperirile sale. Rezultatele au fost cel puțin surprinzătoare, cartea devenind un bestseller, fiind printată în peste 10 milioane de copii și tradusă în 14 limbi în 32 de țări din momentul lansării din 2000.

Care sunt principiile Dietei Dukan?

dukan2Dieta Dukan are la bază 2 principii : alimente permise și piloni. Alimentele permise sunt compuse din 100 de feluri diferite de alimente, lista incluzând 72 alimente bogate în proteine și 28 de legume specifice. Pilonii la sol sunt cunoscuți și ca faze, proceduri pe care trebuie să le urmezi pentru a-ți duce dieta la sfârșit cu succes. Prima fază, cunoscută ca faza de atac, este procesul în care metabolismul este activat, grăbind digestia. Fiindu-i permis să consume 72 de alimente specifice bogate în proteine în timpul acestei faze, este de așteptat ca practicantul să pierdă în greutate rapid: în jur de 2-3 kilograme într-o săptămână sau mai puțin. A doua fază, cunoscută ca faza de croazieră, este similară cu faza de atac dar diferența constă în faptul că cele 28 de legume specifice sunt adăugate în dietă. Pierderea în greutate este acum mai lentă, pierzând în jur de 1 kilogram pe săptămână, dar asta le permite practicanților să își atingă greutatea dorită mai gradual. A treia fază, faza de consolidare,  este dezvoltată, în particular ,pentru a preveni creșterea bruscă în greutate. Alimente precum fructele și pâinea sunt acum integrate înapoi în dietă și sunt permise până la doua mese de celebrare pe săptămână. Iar ultima fază, faza de stabilizare, este similară unei diete obișnuite, singura diferență fiind faptul că va exista cel puțin o zi de dietă cu proteine pe săptămână și o cantite de tărâță de ovăz inclusă în dietă.

LEAVE A REPLY